Mια ορεινή φωλιά: δημοσίευση στο passport της Καθημερινής

Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΥΠΟΥ, ΠΗΛΙΟ

Mια ορεινή φωλιά

(από το passport) Φωτογραφίες Les Meyers

Eνας τόπος τρυφερός, ένας τόπος που αγαπιέται είναι οι Mηλιές, ιδίως όταν μας τις συστήνει ο συγγραφέας

Aλέξης Σταμάτης, που τις ζει χειμώνες και καλοκαίρια.Λένε πως ο Θεός έφτιαξε την εξοχή και ο άνθρωπος την πόλη. Μια και ο Mεγάλος είναι στην πιάτσα εδώ και πολύ καιρό, κάτι θα ξέρει …; Μιλάω ως κάποιος που δεν γαλουχήθηκε ανάμεσα σε βελάσματα, κοάσματα και τιτιβίσματα περιτριγυρισμένος από υακίνθους, πεύκα και καστανιές, αλλά ως γέννημα-θρέμμα του σκυροδέματος και του κλάξον, ως ένας μασίφ, «γκάγκαρος» Αθηναίος. Κάποιος εμβαπτισμένος έως μυελού οστέων στο βάλτο της μεγαλούπολης με τις πρώιμες εικόνες που σφράγισαν τα διαφορά στάδια εξέλιξής του να μη χαρακτηρίζονται από κελαηδίσματα πουλιών, μεταξένια χλόη και γάργαρα νερά, αλλά από μποτιλιαρισμένους δρόμους, νέφος και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πώς τα ‘φερε όμως η συγκυρία και, κάποια στιγμή, τη δεκαετία του εβδομήντα, η οικογένειά μου θυμήθηκε τις θεσσαλικές ρίζες της και τον πρόγονό μας, τον λόγιο Δανιήλ Φιλιππίδη, ο οποίος γεννήθηκε στις Μηλιές του Πηλίου. Ετσι ο αρχιτέκτονας πατέρας μου, με βάση δύο τοίχους που είχαν μείνει, αναστήλωσε μια παλιά κατοικία και αποκτήσαμε ένα στέκι σ’ ένα από πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας, το οποίο αργότερα επεκτάθηκε κι έγινε ένα μεγάλο συγκρότημα. Η οικογένεια δέθηκε αμέσως πολύ με το χωριό. Η Φαίη -η γυναίκα του πατέρα μου- ίδρυσε το Τοπικό Μουσείο και η αδερφή της, Αννα Μαρία, έγινε μόνιμη κάτοικος.

Τα πρώτα χρόνια πήγαινα αραιά και πού, αλλά τα τελευταία, ίσως επειδή μεγαλώνω, ένιωσα την ανάγκη να έχω μια βάση και εκτός Αθηνών. Τι πιο όμορφο από ένα χωριό που είναι σε θέση να συνδυάζει βουνό και θάλασσα και να είναι λειτουργικό σχεδόν δώδεκα μήνες το χρόνο; Μια ορεινή φωλιά, ένα βουνίσιο καταφύγιο με εύκολη πρόσβαση στον Παγασητικό, αλλά και στο Αιγαίο…

Με το που αρχίζουν, λοιπόν, οι στροφές για τα επτά χιλιόμετρα που μας οδηγούν από τον παραλιακό δρόμο του Βόλου προς τις Μηλιές, τον επίγειο παράδεισό μου, στην ψυχή μου απλώνεται μια ακριβή αίσθηση, που σημαίνει την αρχή μιας ολιγοήμερης «κάθαρσης». Οταν δε ανοίγω την μικρή πόρτα, η οποία οδηγεί στο χαγιάτι που έχει θέα όλο τον Παγασητικό και μπαίνω στο δωμάτιο -απ’ όπου ξαπλωμένος βλέπω ώς κάτω στη θάλασσα- νιώθω ξανά αυτήν την προυστική Μαντλέν, αυτό το εσωτερικό γαργάλημα ευφορίας. Μια παράξενη αίσθηση από παλιές εποχές, που ως παιδί της πόλης δεν έχω μεν ζήσει, αλλά που ωστόσο φαίνεται πως είναι εγγεγραμμένες βαθιά μέσα στο υποσυνείδητο από κάποια αρχαϊκή σμίλη, πανανθρώπινης μνήμης. Πρόκειται για κάτι σχεδόν γενετικό, μια ταύτιση με τον περίγυρο, που κάνει τους βιορρυθμούς να αλλάζουν, τις εικόνες να απλώνονται εντός μου, μια φυσική θεότητα να με παίρνει από το χέρι και να με οδηγεί σ’ ένα χώρο όπου η συνάφεια μεταξύ ανθρώπου και τόπου είναι προϋπόθεση ζωής.

ΟΙ ΜΗΛΙΕΣ

Αλλά για να πάρουμε λίγο τα πράματα από την αρχή. Οι Μηλιές Πηλίου είναι ένα αγροτικό χωριό που εκτείνεται σε 200 – 300 υψόμετρο. Σε χάρτη της Μαγνησίας του 17ου αιώνα βρίσκεται σημειωμένο στη σημερινή θέση του. Οι Μηλιές, όπως όλα τα χωριά του Πηλίου, γνώρισαν τον 18ο αιώνα εξαιρετική οικονομική άνθηση λόγω του δικαιώματος της αυτοδιοίκησης από τον σουλτάνο. Το χωριό είχε μάλιστα μια εντελώς ιδιαίτερη πολιτιστική συγκέντρωση, ιδίως μετά την ίδρυση της Μηλιώτικης Σχολής από τον Γεώργιο Κωνσταντά και τον Ανθιμο Γαζή. Μετά την απελευθέρωση οι Μηλιές έγιναν δήμος, εκείνη μάλιστα την εποχή επεκτάθηκε και η σιδηροδρομική γραμμή Βόλου – Λεχωνιών ώστε να τις συμπεριλάβει. Το τρένο έδωσε νέα ζωή στο χωριό, ωστόσο οι συνέπειες του πολέμου του ’40 υπήρξαν καταστροφικές. Οι Γερμανοί έκαψαν τα σημαντικότερα αρχοντικά για να συμπληρωθεί το ζοφερό σκηνικό με τους σεισμούς της Μαγνησίας του 1955. Μετά την καταστροφή χτίστηκαν οικιστικοί πυρήνες με κρατική επιχορήγηση, ενώ φως και τηλέφωνο μπήκαν το 1965.

Από τη δεκαετία του ’70, το χωριό γνώρισε και πάλι καλές μέρες, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη του Πηλίου, στο οποίο μάλιστα έχουν χτίσει σπίτια αρκετοί γνωστοί καλλιτέχνες.

Το χωριό είναι χτισμένο σε μια πλαγιά με θέα στον Παγασητικό Κόλπο. Από ψηλά κατεβαίνουν τέσσερα μεγάλα ρέματα, τα οποία διασχίζουν τον οικισμό. Το φυσικό περιβάλλον καθορίζει σημαντικά τη μορφή του, όσον αφορά τον προσανατολισμό, τη χωροθέτηση και τη συσχέτιση των κτισμάτων μεταξύ τους. Τα επιβλητικά αρχοντικά και οι νεοκλασικές επιρροές που βλέπουμε στα κτίσματα οφείλονται στα αποτελέσματα της κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής άνθησης του οικισμού κατά τον 19ο αιώνα. Την εποχή αυτή στις Μηλιές έχτισαν σπίτια οικογένειες από την Αίγυπτο, οι οποίες μετέφεραν νεοκλασικά στοιχεία που με την πρόσμειξή τους με τα τοπικά πηλιορείτικα χαρακτηριστικά έδωσαν μια ενδιαφέρουσα σύζευξη.

Κόμβος του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία που βρίσκεται πάνω στην κεντρική οδική αρτηρία. Η πλατεία συγκεντρώνει όλες τις κοινοτικές υπηρεσίες, όπως ειρηνοδικείο, κοινοτικό γραφείο, αστυνομία, ιατρεία, αλλά κυρίως δύο σημαντικά κτίσματα – σημεία αναφοράς: πρώτα την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, μια τρίκλιτη βασιλική με σαμαρωτή στέγη και δύο Αγιες Τράπεζες. Το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο φτιάχτηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες και μεταφέρθηκε πάνω σε μουλάρια μέχρι το χωριό. Οσο για τις τοιχογραφίες του ναού, είναι πραγματικά μοναδικές. Τα δύο κλίτη του κυρίως ναού αποτελούν μια σπανιότατη πινακοθήκη με μορφές αγίων. Η δε ακουστική είναι μοναδική και οφείλεται στα πέντε πηγάδια που υπάρχουν στις θεμελιώσεις τα οποία επικοινωνούν σε σχήμα Χ, ενισχύοντας τα μπάσα.

Δεύτερο σημείο αναφοράς είναι η Κοινοτική Βιβλιοθήκη, ένα πολύ ενδιαφέρον κτίσμα όπου φυλάσσονται τα κειμήλια της Μηλιώτικης Σχολής, η σημαία που ύψωσε ο Ανθιμος Γαζής και το γραφείο – κρεβάτι του Γεωργίου Κωνσταντά. Στο προαύλιο υπάρχει προτομή του Γαζή. Τα δέκα χιλιάδες βιβλία που είχε συγκεντρώσει, καθώς και χάρτες, όργανα Φυσικής και Χημείας, μεταφέρθηκαν το 1815 νύχτα, στα κρυφά, και πάλι με μουλάρια. Σήμερα μπορεί να δει κανείς στη Βιβλιοθήκη εκπληκτικής σπανιότητας εκδόσεις, όπως την εγκυκλοπαίδεια του Diderot σε 39 τόμους, το Νέο Ατλάντα του Brouckner, τυπωμένο στη Χάγη το 1759, τεύχη του περιοδικού Ερμής ο Λόγιος που τυπώθηκε στη Βιέννη το 1820, τη μετάφραση στα Ελληνικά της Επίτομης Αστρονομίας του Lalande από τον Δανιήλ Φιλιππίδη κ.ά.

Η περιοχή του σταθμού είναι επίσης ένα από τα highlights των Μηλεών αλλά και ολόκληρου του Πηλίου, με τον παραδοσιακό ξενώνα, τον ίδιο το σταθμό όπου σταματάει το τρενάκι (ο παλιός «μουντζούρης») που ανακαινίστηκε και ξανάρχισε να κάνει τη διαδρομή, αλλά και με την περίφημη γέφυρα που σχεδίασε ο πατέρας του περίφημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Ντε Κίρικο. Πρόκειται για μια πανέμορφη σιδερένια γέφυρα που ενώνει δύο πλαγιές του βουνού με εκπληκτική θέα ώς τη θάλασσα. Λίγα μέτρα πιο κάτω, βρίσκεται κι ένας τοίχος αντιστήριξης πρανών, σχεδιασμένος και πάλι από τον πατέρα Ντε Κίρικο, στη μορφολογία του οποίου φαίνονται ξεκάθαρα οι επιρροές που άντλησε ο γιος του όσον αφορά τα γεωμετρικά σχήματα και τις καμάρες.

περισσότερα στο site της Καθημερινής…



Δείτε τιμές και κάνετε κράτηση

Leave a Reply

Aρχοντικό Μακρυνίτσα Διαμονή στην Τσαγκαραδα του Πηλίου Καλά Νερά ξενοδοχεία Μηλίνα ξενοδοχεία Μηλιές καταλύματα Πήλιο Παραδοσιακός ξενώνας Πορταριά Πορταριά καταλύματα Φωτογραφίες Πήλιο βυζίτσα καταλύματα διαδρομές Πήλιο διακοπές στο Πήλιο διαμονή Καλά Νερά Πηλίου διαμονή Λεφόκαστρο διαμονή Μηλίνα Πηλίου διαμονή Πορταριά διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου διαμονή Χόρτο Πηλίου διαμονή στη Βυζίτσα Πηλίου διαμονή στη Ζαγορά διαμονή στη Μακρυνίτσα διαμονή στη Μακρυνίτσα Πηλίου διαμονή στην Άφησσο διαμονή στην Πορταριά διαμονή στο Μούρεσι διαμονή στο Μούρεσι Πηλίου διαμονή στο Χορευτό Πηλίου διαμονή στον Άγ.Ιωάννη Πηλίου διαμονή στον Κισσό Πηλίου δωμάτια Χόρτο ξενοδοχεία Άγ.Ιωάννης ξενοδοχεία Χορευτό ξενοδοχείο Χόρτο ξενώνας Άγ.Ιωάννης ξενώνας Μακρυνίτσα ξενώνας Χόρτο ξενώνας στη Βυζίτσα ξενώνας στη Ζαγορά ξενώνας στη Μακρυνίτσα Πηλίου ξενώνας στην Πορταριά ξενώνας στο Μούρεσι ξενώνες Καλά Νερά ξενώνες Μηλίνα ξενώνες Τσαγκαράδα πεζοπορία Πήλιο

ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Booking.com

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Booking.com
Latest Flickr photos

Ψηφιστε

    Ποια είναι η καλύτερη παραλία του Πηλίου;

    View Results

    Loading ... Loading ...