Εκδρομή νηστικού αρκουδιού στο ανατολικό Πήλιο
Τι να πρωτοπούμε για την εκδρομή μας στο ανατολικό Πήλιο; Πώς να χωρέσει η χαρά, οι γεύσεις, τα χρώματα, η φύση, η ομορφιά σε λίγες λέξεις; Το βέβαιο είναι πως τα χωριά που επισκεφθήκαμε και οι άνθρωποι που γνωρίσαμε δίνουν ουσία και περιεχόμενο στο κλισέ “η φιλοξενία γεννήθηκε στην Ελλάδα”.
Ξεκινήσαμε από το Μούρεσι, ένα παράθυρο στο Αιγαίο που μοσχοβολά θαλασσινή αύρα, λουλούδια, ελιά και πεύκο. Δίπλα σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου, την Νταμούχαρη με τους δίδυμους ορμίσκους της, τα ολόλευκα ασπρουδερά βότσαλα, τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες, ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλα και τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου να θυμίζουν άλλες εποχές. Δίπλα, η παραλία Παπά Νερό με τη χρυσαφένια αμμουδιά, πέρα από την οποία βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης. Στο Μούρεσι μας φιλοξένησε η οικογένεια Αγαπητού -όνομα και πράγμα – με πολύ και καλό φαγητό από τα χεράκια του κυρίου Στάθη, που είναι από τους πρώτους σεφ της σχολής μαγειρικής στην Αθήνα. Συνεχίσαμε προς την ορεινή Ζαγορά, ένα χωριό-έμπνευση και γενέθλιο τόπο πολλών πνευματικών αντρών όπως ο Δροσίνης, οι αδελφοί Κασσαβέτη, ο Αλέξανδρος Πάντος – ιδρυτής της Παντείου – ο Πατριάρχης Καλλίνικος και πολλοί ακόμα. Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου που αναπτύχθηκε εμπορικά και πνευματικά τον 17ο και 18ο αιώνα. Τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά της μαρτυρούν τον πλούτο του παρελθόντος που προερχόταν από μεταξοκαλλιέργειες, βιοτεχνίες υφασμάτων και θαλάσσιο εμπόριο. Σήμερα, η Ζαγορά είναι διάσημη για τα μήλα, τα αχλάδια της και την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της.
Στο μικρό και γραφικό Ανήλιο φχαριστήθηκαμε γλυκά για τα οποία οι κυρίες του Αγροτικού Συνεταιρισμού λένε: «Τα Ανηλιώτικα είναι αλλιώτικα» και δε φαντάζεστε πόσο δίκιο έχουν!
Από το Ανήλιο περάσαμε τη βαθιά ρεματιά Μέγα Ρέμα και φτάσαμε στο απέναντι χωριό τη Μακρυρράχη με τους άξιους μηλοπαραγωγούς και ανθοκόμους. Πολλά λουλούδια, αρωματικά φυτά και προϊόντα αυτών (γλυκά και ποτά) φεύγουν από αυτό το χωριό και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Το Πήλιο μας μάγεψε. Θα ξαναπάμε οπωσδήποτε! Μέχρι τότε, μαθαίνουμε περισσότερα και νοσταλγούμε τις ημέρες που ζήσαμε εκεί με ένα κλικ στα site:www.dimosmouresiou.gr, www.visit-pilio.gr
Σπεσιαλιτέ
Στο ανατολικό Πήλιο μαγειρέψαμε Φρικασέ της Λενιώς και δοκιμάσαμε τα παραδοσιακά της προϊόντα στο κατάστημα “Λήκυθος” στη Μακρυρράχη. Φτιάξαμε επίσης, φιρίκι γλυκό του κουταλιού, πασχαλινή καρυδόπιτα, νηστίσιμο κέικ σοκολάτας, αγριοκούνελο, οβριές με αβγά, κατσίκι καπαμά, Μοσχαρομπουκιές του Στάθη Αγαπητού και Fruit Crumble, τριφτή φρουτόπιτα δηλαδή.
Αναζητήστε τις συνταγές με το όνομά τους στην Εύρεση ή στην Αρκουδολίστα.
Βόλτες
- Στην κεντρική πλατεία του Μούρεσι ανάμεσα από τις τρεις γιγαντιαίες φλαμουριές που “αγκαλιάζουν” τον θαυμάσιο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας.
- Στο σχολείο του Ρήγα (1777) ή “Ελληνομουσείο”, το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου.
- Στην περίφημη βιβλιοθήκη της Ζαγοράς με 15.000 παλαιά βιβλία.
- Στις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής (1803), του Αγίου Γεωργίου (1765) στην κεντρική πλατεία Ζαγοράς και στην Αγία Κυριακή (1740) με το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
- Σε όλους του Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς.
- Στο χωριό Πουρί φυσικό θεωρείο προς το Αιγαίο Πέλαγος!
- Στη “Γιορτή του Μήλου” που διοργανώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς και εξελίσσεται σε πανηγύρι με φαγητό και χορό.
αναδημοσίευση από: www.toarkoudi.gr όπου θα βρείτε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για αυτή την εκδρομή
Tags: διαμονή στο Πήλιο, Παραλίες Πηλίου, Πήλιο
Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΥΠΟΥ, ΠΗΛΙΟ