Τσαγκαράδα: Η φύση συναντά την παράδοση
Όταν προσπαθείς να φέρεις στο μυαλό σου κάποια εικόνα του Πηλίου, αναμφισβήτητα το πρώτο χωριό που σκέφτεσαι είναι η Τσαγκαράδα, αφού συνδυάζει μαγευτικά όλα τα χαρακτηριστικά του Πηλίου. Το βουνό, καθώς είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρα, και απέχει μόλις ένα μισάωρο από το Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες στα Χάνια, τη θάλασσα, καθώς είναι μόλις 8 χιλιόμετρα μακρυά από τις φανταστικές γαλαζοπράσινες παραλίες του Μυλοπόταμου και της Φακίστρας και σε πολύ κοντινή απόσταση από τις βοτσαλωτές παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά όπως η Λαμπινού ή ο Λιμνιώνας και το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον που ευτυχώς γλύτωσε από τη μεγάλη φωτιά του 2007 που έπληξε το Πήλιο από τη μια άκρη ως την άλλη.
Από τον Βόλο απέχει 54 χλμ. και αποτελείται από τέσσερις οικισμούς, τους Αγιούς Ταξιάρχες, που είναι και η πιο παλιά συνοικία, την Αγία Παρασκκευή, την Αγία Κυριακή και τον Άγιο Στέφανο. Όπως φανερώνουν τα ονόματά τους την κάθε συνοικία την συντροφεύει και από μία ομώνυμη εκκλήσια χτισμένη τον 18ο αιώνα όπως και γραφικές πλατείες με χιλιόχρονους πλάτανους που δεσπόζουν το χώρο και εντυπωσιάζουν με το μεγέθος τους αφού η διάμετρο τους φτάνει ως και 14 μέτρα. Παντού υπάρχει πυκνή βλάστηση, τοξωτά γεφύρια, και κρύνες ή ρεματιές με τρεχούμενα νερά που γεμίζουν τις αισθήσεις του ταξιδιώτη και συνθέτουν ένα πίνακα οργιαστικού δάσους απίστευτης ομορφιάς και χρωμάτων. Καστανιές και μηλιές αγκαλιάζουν τα τριγύρω ξέφωτα ενώ μέσα στους οικισμούς επιβλητικοί πλάτανοι προσφέρουν σκιά στον περιπλανώμενο επισκέπτη, όπου μπορεί να αναζητήσει καταφύγιο για κάποιες στιγμές χαλάρωσης απέραντης ομορφιάς και αρμονίας. Το γεγονός βέβαια ότι είναι ίσως το πιο γνωστό χωριό του Πηλίου, καθιστά την Τσαγκαράδα και τον πιο πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό. Μια ευχάριστη έκπληξη όμως περιμένει τους επισκέπτες, καθώς η τουριστική ανάπτυξη του συγκεκριμένου χωριού δεν συνεπάγεται και με αλλοίωση του παραδοσιακού του χαρακτήρα. Σε αυτό συνέβαλλαν η αραιά κατοίκηση του οικισμού, όπως και η δέσμευση των κατοίκων στη διατήρηση της Πηλιορείτικης παράδοσης και πολυμορφίας. Το αποτέλεσμα είναι ένας προορισμός για κάθε εποχή, με άρτια υποδομή και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια ατμόσφαιρα που προάγει το τοπικό χρώμα και υπογραμμίζει την Πηλιορείτικη κληρονομιά. Κατά τους θερινούς μήνες ο Δήμος Μουρεσίου διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στην Τσαγκαράδα, με σκοπό να τονίσει και να κάνει ευρέως γνωστές αυτές τις προσπάθειες των κατοίκων του χωριού. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν προτάσεις από ιδιωτικούς φορείς για εναλλακτικές δραστηριότητες που αφορούν κυρίως τον υπαίθριο τουρισμό ή τον Αγροτουρισμό που σιγά σιγά τήνουν να καθιερώνονται. Στο κλίμα των εναλλακτικών δραστηριοτήτων και για τους λάτρεις της χλωρίδας και της πανίδας, η πεζοπορία είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες δραστηριότητες σε ολόκληρο το Πήλιο. Η τσαγκαράδα προσφέρει αρκετούς περιπάτους που ποικίλουν σε βαθμούς δυσκολίας. Για τους αρχάριους συνιστάτε η διαδρομή από την Αγία Παρασκευή ως την παραλία της Νταμούχαρη, αν και στην επιστροφή ο δρόμος είναι ανηφορικός, η απόσταση της οποίας είναι περίπου 4 χλμ. και να υπολογίζεται τουλάχιστον 1:30 ώρα για τη διαδρομή. Οι πιο έμπειροι πεζοπόροι μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή Τσαγκαράδα – Μηλιές, η οποία υπολογίζεται στα 10 χλμ. και η διάρκεια της φτάνει περίπου στις 4:30 ώρες.
Κατά την επίσκεψη σας στην Τσαγκαράδα μην παραλείψετε να κάνετε μία βολτα στο κρυφό σχολειό και το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας το οποίο βρίσκεται μέσα σε βράχο, να γευτείτε παραδοσιακές λιχουδιές, όπως σπεντοφάι από πηλιορείτικο λουκάνικο, λεμονάτο ζυγούρι, πηλιορείτικο μπακλαβά και ζαχαροχαμαλί, και να προμηθευτήτε φεύγοντας ντόπια γλυκά του κουταλιού, μέλι, τοπικό τσίπουρο και ρίγανη, μυρωδιά αναπόσπαστη με την επίσκεψη σας στο Πήλιο.
Tags: διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου, Λαμπινού, Μυλοπόταμος, Φακίστρα
Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο
ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΗΛΙΟΥ