Βυζίτσα: περιπλανηθείτε σε μια άλλη εποχή

Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο

ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

Το ιστορικό χωριό της Βυζίτσας ειναι από τα πιο γνωστά του Πήλίου και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Βρίσκεται σε απόσταση 32 χλμ περίπου από το Βόλο και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων. Χαρακτηριστικό στοχείο του οικισμού είναι η έντονη παρουσία της παραδοσιακής Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα από αυτά τα αρχοντικά κατοικήθηκαν από το 16ο αιώνα από Έλληνες της Αιγύπτου. Πριν από είκοσι περίπου χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια αναπάλαιωσης και αναστήλωσης των παλιών αρχοντικών από τον ΕΟΤ. Αρχικά ο ΕΟΤ ζήτησε 7 αρχοντικά από τους ιδιοκτήτες τους για να τα αναστηλώσει και έπειτα να τα ενοικιάσει. Οι προσπάθειες αυτές με την πρωτοβουλία του Εοτ ήταν επιτυχείς και τα αρχοντικά διατήρησαν την εξωτερική τους εμφάνιση αναλλοίωτη, συνέβαλαν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της Βυζίτσας και πάνω από όλα επαύξησαν την επιβλητική της ατμόσφαιρα. Περιδιαβαίνοντας τα αμέτρητα καλντερίμια της που διασχίζουν όλο το χωριό και σβήνονται πίσω από τα πυκνά δάση αγριοκαστανιών και οξιών, δημιουργήτε η αίσθηση στον ταξιδίωτη ότι από κάθε γωνιά ξεχυλίζουν κομμάτια παράδοσης και ιστορίας, και ότι ολόκληρο το χωριό είναι ένα ζωντανό μουσείο που αποπνέει μια όψη αρχοντική και αθάνατη. Καλοδιατηρημένες εκκλησίες, παραδοσιακά τρίπατα αρχοντικά, χτισμένα ολόκληρα με πέτρα και μαρμάρινες σκαλιστές λεπτομέρειες, λιθόκτιστες σκεπαστές κρήνες, πλακόστρωτα καλντερίμια και φυσικά στη μέση του χωριού η κεντρική πλατεία στρωμένη με παραδοσιακές Πηλιορείτικες πλάκες, κατάφυτη με γέρικα πλατάνια και στολισμένη με τα γραφικά καφεναδάκια και ταβερνία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου η οποία χτίστηκε το 1789 από τον Δήμο Ζουπανιώτη, με τις μοναδικές τοιχογραφίες τις, το εκκλησάκι του Άθωνα, και η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1725 και την συναντάμε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μια από τις πιο όμορφες εκδηλώσεις του χωριού γίνεται κατά τον εορτασμό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που πραγματοποιήται 29 Αυγούστου γίνεται διανομή της παραδοσιακής φάβας σε όλους τους επισκέπτες του χωριού. Επίσης στην Βυζίτσα κατά τους θερινούς μήνες μπορείτε να απολαύσετε τα πανηγύρια των Αγιών Αναργύρων που γίνεται στις 1η Ιουλίου και της Παναγίας το 15αύγουστο.
Η Βυζίτσα είναι ιδανικός προορισμός για όσους εκδρομείς αγαπούν την πεζοπορία, ή τους περιπάτους μέσα από τοπία έντονης βλάστησης και εκθαμβωτικές απόψεις του Παγασητικού Κόλπου και του πλαγιών του Πηλίου. Το χωριό σας δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσετε πολλές πεζοπορικές διαδρομές. Μιά από τις πιο εύκολες και σύντομες διαδρομές είναι το παλιό μονοπάτι που ξεκινά από τη Βυζίτσα και τελειώνει στο σιδηροδρομικό σταθμό του “Μουτζούρη” στις γειτονικές Μηλιές. Η απόσταση της διαδρομής είναι μόλις 1 χλμ. και σας υπόσχετε ένα “ταξίδι” γεμάτο εικόνες. Μια άλλη σχετικά βατή διαδρομή 8 χλμ. ξεκινά από το καλντερίμι δίπλα στη Ζωοδόχο Πηγη, διασχίζει τον πανέμορφο καταρράκτη, τον οικισμό Αργυραίικα, πολλές εκτάσεις από ελαιώνες και καταλήγει στα Καλά Νερά. Οι πιο έμπειροι περιπατητές μπορούν να επιλέξουν το μονοπάτι που καταλήγει στο Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα, το οποίο είναι αρκετά πιο δύσβατο, αλλά θα σας ανταμοίψει καθώς διασχίζεται το καταπράσινο δάσος.
Η Βυζίτσα φήμιζεται επίσης για το ντόπιο κρασί και τσίπουρο της, και πολλοί από τους επισκεπτές της φροντίζουν να προμηθευτούν τα τοπικά προϊόντα πριν αναχωρήσουν. Και καθώς πέρνουν το δρόμο του γυρισμού στη σκέψη τους είναι μονάχα η νοσταλγική προσμονή της επόμενης γεμάτη συγκινήσεις και απολαύσεις επίσκεψή τους στο χωριό.


Δείτε τιμές και κάνετε κράτηση

Tags: , , ,

Leave a Reply

Aρχοντικό Μακρυνίτσα Διαμονή στην Τσαγκαραδα του Πηλίου Καλά Νερά ξενοδοχεία Μηλίνα ξενοδοχεία Μηλιές καταλύματα Πήλιο Παραδοσιακός ξενώνας Πορταριά Πορταριά καταλύματα Φωτογραφίες Πήλιο βυζίτσα καταλύματα διαδρομές Πήλιο διακοπές στο Πήλιο διαμονή Καλά Νερά Πηλίου διαμονή Λεφόκαστρο διαμονή Μηλίνα Πηλίου διαμονή Πορταριά διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου διαμονή Χόρτο Πηλίου διαμονή στη Βυζίτσα Πηλίου διαμονή στη Ζαγορά διαμονή στη Μακρυνίτσα διαμονή στη Μακρυνίτσα Πηλίου διαμονή στην Άφησσο διαμονή στην Πορταριά διαμονή στο Μούρεσι διαμονή στο Μούρεσι Πηλίου διαμονή στο Χορευτό Πηλίου διαμονή στον Άγ.Ιωάννη Πηλίου διαμονή στον Κισσό Πηλίου δωμάτια Χόρτο ξενοδοχεία Άγ.Ιωάννης ξενοδοχεία Χορευτό ξενοδοχείο Χόρτο ξενώνας Άγ.Ιωάννης ξενώνας Μακρυνίτσα ξενώνας Χόρτο ξενώνας στη Βυζίτσα ξενώνας στη Ζαγορά ξενώνας στη Μακρυνίτσα Πηλίου ξενώνας στην Πορταριά ξενώνας στο Μούρεσι ξενώνες Καλά Νερά ξενώνες Μηλίνα ξενώνες Τσαγκαράδα πεζοπορία Πήλιο

ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Booking.com

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Booking.com
Latest Flickr photos

Ψηφιστε

    Ποια είναι η καλύτερη παραλία του Πηλίου;

    View Results

    Loading ... Loading ...