Πινακάτες όμορφο και γραφικό χώριο με πολλά πέτρινα κτίσματα

Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο

ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

pinakates-271Απ’ τα αυθεντικότερα παραδοσιακά χωριά του Πηλίου οι Πινακάτες ανήκουν στην πρώτη κατηγορία προστατευόμενης ζώνης. Το χωρίο ήταν τόσο καλά διατηρημένο, κυρίως επειδή υπήρχε ένας οδικός άξονας έως προσφάτως που κατέληγε στην καρδιά του χωριού. Άλλη πρόσβαση προς αυτό ήταν αδύνατη καθώς οι άλλοι δρόμοι ήταν βατοί μόνο με μουλάρια η με τα πόδια. Το χωρίο ηλεκτροδοτήθηκε το 1973 και λίγα χρονιά αργότερα έγινε η σύνδεση του με τον Βόλο μέσω λεωφορείου.
Η φυσικά απομακρυσμένη θέση του χωριού στο βουνό το διαφύλαξε καλά διατηρημένο αλλά το οδήγησε επίσης και στην παρακμή του. Την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα 5 μόνο οικογένειες έμεναν στις Πινακατες τον χειμώνα, ενώ το 1828 το χωριό μετρούσε 1000 κατοίκους. Σήμερα μετρά περίπου 150 παρ’ όλο που στις εκλογικές καταστάσεις υπάρχουν εγγεγραμμένοι περίπου 350.Όμως αρκετοί από αυτούς έχουν μετακομίσει στα γειτονικά χωριά.
Λιγνότερο γνωστό από τα γειτονικά του χωριά, όπως η Βυζίτσα ή οι Μηλιές, αλλά αρκετά όμορφο και γραφικό με πολλά πέτρινα κτίσματα, στενά σοκάκια και πολύ όμορφη αισθητική. Κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή η μεγάλη πλατεία του, τη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, τον 500 ετών πλάτανο και τη μαρμάρινη νεοκλασική κρήνη με τις λιονταροκεφαλές, φτιαγμένη το 1894 με δύο δωρικούς κίονες. Η αναβίωση του χωρίου άρχισε λίγα χρόνια πριν. Σπίτια ανακατασκευάστηκαν,ένας φούρνος και δυο μικρά παντοπωλεία επαναλειτούργησαν. Επίσης τρία εστιατόρια και ένα κατάστημα κεραμικών άνοιξαν τις πύλες τους για να προσφέρουν και αυτά με τη σειρά τις υπηρεσίες σε κατοίκους και τουρίστες . Σήμερα οι Πινακατες δεν αποτελούν μόνο μια πρόταση διαφυγής για τα σαββατοκύριακα Αθηναίων και Θεσσαλονικιών αλλά όλο και περισσότερα σπίτια αποτελούν μόνιμες κατοικίες για ολόκληρο τον χρόνο και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός νέων οικογενειών εγκαθίστανται μόνιμα στο χωρίο. Το χωρίο είναι και τώρα κρυμμένο και προστατευμένο από τα βουνά που το έσωσαν από τους Τούρκους πειρατές που λυμαίνονταν τον Παγασητικό κόλπο. Είναι ιδανικό σημείο εκκίνησης για ημερήσιες εκδρομές με το αυτοκίνητο η με τα πόδια σε ολόκληρη τη χερσόνησο. Αξιοθέατα και χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως τα Μετεωρα, ο Βόλος, οι Μηλιές η Ζαγορά είναι σχετικά κοντά. Σε πολλά σημεία το δάσος είναι τόσο πλούσιο και όμορφο που σε μεταφέρει σε χώρες της Ευρώπης και ελάχιστα θυμίζει κεντρική — πόσο μάλλον — κεντρικη Ελλάδα. Για λίγη ξεγνοιασιά και ξεκούραση η χερσόνησος διαθέτει αρκετές ηλιόλουστες παραλίες.


Πηγή video: http://www.ert.gr/menoumellada/


Δείτε τιμές και κάνετε κράτηση

Tags: , ,

Leave a Reply

Aρχοντικό Μακρυνίτσα Διαμονή στην Τσαγκαραδα του Πηλίου Καλά Νερά ξενοδοχεία Μηλίνα ξενοδοχεία Μηλιές καταλύματα Πήλιο Παραδοσιακός ξενώνας Πορταριά Πορταριά καταλύματα Φωτογραφίες Πήλιο βυζίτσα καταλύματα διαδρομές Πήλιο διακοπές στο Πήλιο διαμονή Καλά Νερά Πηλίου διαμονή Λεφόκαστρο διαμονή Μηλίνα Πηλίου διαμονή Πορταριά διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου διαμονή Χόρτο Πηλίου διαμονή στη Βυζίτσα Πηλίου διαμονή στη Ζαγορά διαμονή στη Μακρυνίτσα διαμονή στη Μακρυνίτσα Πηλίου διαμονή στην Άφησσο διαμονή στην Πορταριά διαμονή στο Μούρεσι διαμονή στο Μούρεσι Πηλίου διαμονή στο Χορευτό Πηλίου διαμονή στον Άγ.Ιωάννη Πηλίου διαμονή στον Κισσό Πηλίου δωμάτια Χόρτο ξενοδοχεία Άγ.Ιωάννης ξενοδοχεία Χορευτό ξενοδοχείο Χόρτο ξενώνας Άγ.Ιωάννης ξενώνας Μακρυνίτσα ξενώνας Χόρτο ξενώνας στη Βυζίτσα ξενώνας στη Ζαγορά ξενώνας στη Μακρυνίτσα Πηλίου ξενώνας στην Πορταριά ξενώνας στο Μούρεσι ξενώνες Καλά Νερά ξενώνες Μηλίνα ξενώνες Τσαγκαράδα πεζοπορία Πήλιο

ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Booking.com

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Booking.com
Latest Flickr photos

Ψηφιστε

    Ποια είναι η καλύτερη παραλία του Πηλίου;

    View Results

    Loading ... Loading ...