Σταγιάτες, ένα χωριό ξεχασμένο στο χρόνο

Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο

ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

stagiatesΟι Σταγιάτες του Δ.Πορταριάς σε υψ.340μ. είναι ένα μικρό χωριό, Δυτικά της Πορταριάς, που ζουν περίπου 220 κάτοικοι. Χτισμένο σε πλούσιο φυσικό περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το πράσινο με θέα το Βόλο. Η παραδοσιακή βρύση της πλατείας κατασκευάστηκε κατά την Τουρκοκρατία και επάνω της είναι τοποθετημένη μία πλάκα με την επιγραφή Τούρκου, όπως αναφέρουν οι παλιοί, όπου ο ίδιος αναφέρει ότι η άρρωστη γυναίκα του γιατρεύτηκε από τα γάργαρα νερά της. Ενδιαφέρουσες είναι οι δύο εκκλησίες, του Αγ.Αθανασίου και του Αγ.Σεραφείμ.
Από παλιά οι Σταγιάτες ήταν γνωστοί για δύο πράγματα. Για τα γάργαρα και θεραπευτικά νερά τους και για τα πεντανόστιμα λουκάνικα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ντόπιων, η κυριότερη ασχολία των κατοίκων του χωριού στο παρελθόν ήταν η παρασκευή και εμπορία του λουκάνικου. Ο συγγραφέας και ιστορικός Γ.Κορδάτος αναφέρει ότι οι Σταγιάτες τα έτη 1750-1850 είχαν αξιόλογη οικιακή βιοτεχνία παρασκευής και εμπορίας λουκάνικου. Οι λεγόμενοι «Λουκανικάδες» ήταν οι μόνοι σ’ όλη την Ελλάδα που γνώριζαν τόσο καλά την τέχνη και τα μυστικά για την παρασκευή του. Τα λουκάνικα τα πωλούσαν σ’ όλη τη χώρα. Με την πάροδο των χρόνων όμως και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η τέχνη αυτή παρήκμασε και χάθηκε. Σήμερα, ο Δήμος Πορταριάς, προσπαθώντας να διασώσει κάποια από τα παλιά έθιμα, αναβιώνει κάθε χρόνο την παράδοση του λουκάνικου, διοργανώνοντας την «Γιορτή του Λουκάνικου» κάθε Ιούλιο στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Πηγή: stagiates.blogspot.com


Δείτε τιμές και κάνετε κράτηση

Tags: , , ,

Leave a Reply

Aρχοντικό Μακρυνίτσα Διαμονή στην Τσαγκαραδα του Πηλίου Καλά Νερά ξενοδοχεία Μηλίνα ξενοδοχεία Μηλιές καταλύματα Πήλιο Παραδοσιακός ξενώνας Πορταριά Πορταριά καταλύματα Φωτογραφίες Πήλιο βυζίτσα καταλύματα διαδρομές Πήλιο διακοπές στο Πήλιο διαμονή Καλά Νερά Πηλίου διαμονή Λεφόκαστρο διαμονή Μηλίνα Πηλίου διαμονή Πορταριά διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου διαμονή Χόρτο Πηλίου διαμονή στη Βυζίτσα Πηλίου διαμονή στη Ζαγορά διαμονή στη Μακρυνίτσα διαμονή στη Μακρυνίτσα Πηλίου διαμονή στην Άφησσο διαμονή στην Πορταριά διαμονή στο Μούρεσι διαμονή στο Μούρεσι Πηλίου διαμονή στο Χορευτό Πηλίου διαμονή στον Άγ.Ιωάννη Πηλίου διαμονή στον Κισσό Πηλίου δωμάτια Χόρτο ξενοδοχεία Άγ.Ιωάννης ξενοδοχεία Χορευτό ξενοδοχείο Χόρτο ξενώνας Άγ.Ιωάννης ξενώνας Μακρυνίτσα ξενώνας Χόρτο ξενώνας στη Βυζίτσα ξενώνας στη Ζαγορά ξενώνας στη Μακρυνίτσα Πηλίου ξενώνας στην Πορταριά ξενώνας στο Μούρεσι ξενώνες Καλά Νερά ξενώνες Μηλίνα ξενώνες Τσαγκαράδα πεζοπορία Πήλιο

ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Booking.com

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Booking.com
Latest Flickr photos

Ψηφιστε

    Ποια είναι η καλύτερη παραλία του Πηλίου;

    View Results

    Loading ... Loading ...