Άγιος Γεώργιος Νηλείας, το ησυχαστήριο του Πηλίου

Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο

ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι ένα ορεινό χωριό ανατολικά από το Βόλο, χτισμένο σε υψόμετρο 620 μέτρων και απέχει 21 χλμ από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Είναι μόλις πέντε λεπτά μακρυά από τους Πινακάτες, άλλα πέντε από την Βυζίτσα και άλλα τόσα από τις Μηλιές. Ακομή πριν καλά καλά φτάσουμε στο χωριό, η διαδρομή είναι πλούσια σε ρεματιές με γέρικα πλατάνια, και ρυάκια, επιβλητικά δάση από οξυές, καστανιές, και μηλιές, προϊδεάζοντας μας για την ομορφιά, την αφθονιά και την μοναδακότητα του φυσικού του πλούτου. Σκαρφαλωμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου, με εκπλητικές απόψεις του Παγασητικού και των γύρω ορεινών χωριών, αυτός ο ορεινός οικισμός απλώνεται αμφιθεατρικά σε όλο το μήκος της βουνοπλαγιάς και το μόνο που μπορείς να ξεχωρίσεις με γυμνό μάτι είναι ο ασφαλτόδρομος που τον χωρίζει στη μέση σαν ένα παλιό καλοδιατηρημενό καλντερίμι τέλεια εναρμονισμένο με τις έντονες αποχρώσεις του πράσινου  που σχηματίζουν τα πλατάνια, τα λιόδεντρα και τα διάφορα οπωροφόρα που αγκαλιάζουν όλο το χωριό. Πλήθος από λιθόκτιστες κρίνες, ρυάκια, πέτρινές βρύσες και σχεδόν κάθε είδος τρεχούμενων νερών συμπληρώνουν την εικόνα στο εσωτερικό του Αη Γιώργη. Εδώ οι ταξιδιώτες που καταφθάνουν αφήνουν τα “πλήθη” που ενδέχεται να συναντήσουν σε χωριά όπως η Μακρυνίτσα ή γειτονική Βυζίτσα πίσω τους και αναζητούν ηρεμία, γαλήνη, ανωνυμία, συναναστροφή με τους ντόπιους και λιτότητα. Στην κεντρική πλατεία κυριαρχεί ο αρχέγονος πλάτανος και τα πλακόστρωτα καλντερίμια διασταύρωνουν τους δρόμους τους πριν χαθούν πίσω από τα σπίτια. Εκεί θα βρείτε και μερικά καφενεία, τσιπουροπωλεία  και ταβερνάκια. Από την ντόπια παραδοσιακή κουζίνα προτιμήστε τραγόπουλο κοκκινιστό και μπουμπάρι και μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε το σπιτικό κρασί και τσίπουρο.
Αρχιτεκτονικά ο Άγιος Γεώργιος έχει διατηρήσει το χαρακτήρα της πηλιορείτικης τεχνοτροπίας. Σε γενικές γραμμές είναι ένα μείγμα από παλιά και ανακαινισμένα,  νεοκλασσικά και πηλιορείτκα αρχοντικά. Από τη μια τα παραδοσιακά πετρόχτιστα δίπατα αρχοντικά, με τα πολλά παράθυρα και τις στέγες χτισμένες από πλάκα, και από την άλλη τα νεοκλασσικά που ξεχωριζούν απο τα μπαλκόνια, τις μαρμάρινες σκάλες, τα ζωγραφιστά ταβάνια και τα βιτρό στα παράθυρα και στις πόρτες. Μερικά μόνο παραδείγματα είναι τα αρχοντικά του Ιωαννίδη, του Δέρελη, και του Τζώρτζη. Επίσης αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου (1895) χτισμένη από τον Δήμου Ζουπανιώτη και του Αγ. Γεωργίου όπου λειτουργεί και θρησκευτικό μουσείο, και το μοναστήρι των Ταξιαρχών (1309). Η Μονή των Tαξιαρχών βρίσκεται 3 χλμ. έξω από το χωριό και στο εσωτερικό της λειτουργεί και εκκλησιαστικό μουσείο όπου παραθέτονται θρησκευτικά κειμήλια, εικόνες λαϊκής τέχνης του 16ου αιώνα και ένα Άγιο Ποτήριο του 1490. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 15ο αιώνα, από δύο βοσκούς, που βρήκαν την εικόνα του Αγίου σε ένα θάμνο, έχτισαν την εκκλησία για να τον τιμήσουν και γύρω από αυτήν χτίστηκε όλο το χωριό. Η εκκλησιά αποτελεί πανέμορφο δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, αφού είναι χτισμένη ολόκληρη από πέτρα. Από τον Άγιο Γεώργιο κατάγονταν ο γλύπτης Νικόλας (Νικόλας Παυλόπουλος, 1909–1990) που χάρις τη δωρεά ενός μεγάλου μέρους από τα έργα του και κάποιου χρηματικόυ ποσού, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα. Το Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας.
Ο ανεπανάληπτος φυσικός πλούτος που περικυκλώνει τον Άγιο Γεώργιο αποτελεί μοναδική ευκαίρια για εξορμήσεις στο δάσος, περιπάτους και πεζοπορία. Απο εδώ άλλωστε είναι η αφετηρία τεσσάρων σηματοδημένων πεζοπορικών διαδρομών. Πρώτη σας επιλογή είναι το μονοπάτι Aγιος Γεώργιος – Aνω Λεχώνια, μια μικρή σχετικά ανάβαση μήκους περίπου 7 χλμ, διάρκειας περίπου 3 ωρών που φυσικά θα σας αποζημειώσει με τη θέα προς τον Παγασητικό και τη διαδρομή πάνω σε μονοπάτια και καλντερίμια. Στο ίδιο κλίμα είναι και το μονοπάτι Άγιος Γεώργιος – Κάτω Γαντζέα.  Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μία από τις διαδρομές Άγιος Γεώργιος – Αγριόλευκες (12χλμ. – 4 ώρες), και Άγιος Γεώργιος – Τσαγκαράδα (14χλμ. – 4 ώρες) όπου και θα διασχίσετε πυκνά δάση οξυάς, θα συναντήσετε ρεματιές ενώ ο δρόμος θα είναι κυρίως, καλντερίμια, μονοπάτια και δασικός δρόμος. Για όσους θέλουν να κάνουν απλά ένα περίπατο στα καλντερίμια του χωριού, να γεμίσουν από εικόνες πλούσιας βλάστησης, χωρίς όμως να απομακρυνθούν, συνιστάτε το λιθόστρωτο μονοπάτι προς τον ‘Αγιο Λαυρέντη (διαδρομή 1 ώρας). Οι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού έχουν επίσης την ευκαιρία να επιδοθούν σε ιππασία στα γειτονικά λειβάδια, να κάνουν βόλτες με ποδήλατα του βουνού σε αγροτικούς δρόμους και τα γύρω ορεινά, ή να διαλέξουν μια από τις διαδρομές για τα 4×4. Από σχεδόν κάθε άποψη το χωριό του Αγίου Γεωργίου είναι ένας προορισμός ιδιαίτερος. Αν και φαινομενικά δεν του λείπει τίποτα από τα παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, ξεπροβάλλει σαν μια καλή διέξοδο για όσους επιθυμούν να δραπετεύσουν από τα συνηθισμένα τοπία του Πηλίου. Είναι ένα μέρος για αυτούς τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται πολύχρωμους λόφους και καταπράσινα δάση για να εκτιμήσουν ένα αγριολούλουδο.


Δείτε τιμές και κάνετε κράτηση

Tags: ,

Leave a Reply

Aρχοντικό Μακρυνίτσα Διαμονή στην Τσαγκαραδα του Πηλίου Καλά Νερά ξενοδοχεία Μηλίνα ξενοδοχεία Μηλιές καταλύματα Πήλιο Παραδοσιακός ξενώνας Πορταριά Πορταριά καταλύματα Φωτογραφίες Πήλιο βυζίτσα καταλύματα διαδρομές Πήλιο διακοπές στο Πήλιο διαμονή Καλά Νερά Πηλίου διαμονή Λεφόκαστρο διαμονή Μηλίνα Πηλίου διαμονή Πορταριά διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου διαμονή Χόρτο Πηλίου διαμονή στη Βυζίτσα Πηλίου διαμονή στη Ζαγορά διαμονή στη Μακρυνίτσα διαμονή στη Μακρυνίτσα Πηλίου διαμονή στην Άφησσο διαμονή στην Πορταριά διαμονή στο Μούρεσι διαμονή στο Μούρεσι Πηλίου διαμονή στο Χορευτό Πηλίου διαμονή στον Άγ.Ιωάννη Πηλίου διαμονή στον Κισσό Πηλίου δωμάτια Χόρτο ξενοδοχεία Άγ.Ιωάννης ξενοδοχεία Χορευτό ξενοδοχείο Χόρτο ξενώνας Άγ.Ιωάννης ξενώνας Μακρυνίτσα ξενώνας Χόρτο ξενώνας στη Βυζίτσα ξενώνας στη Ζαγορά ξενώνας στη Μακρυνίτσα Πηλίου ξενώνας στην Πορταριά ξενώνας στο Μούρεσι ξενώνες Καλά Νερά ξενώνες Μηλίνα ξενώνες Τσαγκαράδα πεζοπορία Πήλιο

ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Booking.com

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Booking.com
Latest Flickr photos

Ψηφιστε

    Ποια είναι η καλύτερη παραλία του Πηλίου;

    View Results

    Loading ... Loading ...