Το ιστορικό χωριό των Μηλέων

Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο

ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

Οι Μηλιές είναι ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου. Απέχει 28 χιλιόμετρα από το Βόλο και είναι χτισμένο σε 400 μέτρα υψόμετρο. Μέσα από τους πλούσιους ελαιώνες και τα γέρικα πλατάνια ξεφυτρώνουν εντυπωσιακά τα πανέμορφα αρχοντικά των Μηλεών, άγρυπνοι μάρτυρες της ιστορίας του χωριού. Δεν είναι τυχαίο που οι Μηλιές πρωτοστάτησαν στο Πήλιο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Από εδώ κατάγονται ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Άνθιμος Γαζής, οι οποίοι υπήρξαν ιδρυτές της σχολής ‘Ψυχής Άκος’. Σήμερα αυτή η σχολή λειτουργεί ως βιβλιοθήκη, την περίφημη βιβλιοθήκη των Μηλέων, προικισμένη με σπάνιο ιστορικό υλικό της Ελληνικής Επανάστασης και αποτελεί απαραίτητη στάση για τον ταξιδιώτη κάθε ηλικίας. Σύντροφος στην διατήρηση της ιστορικής παράδοσης του χωριού αποτελεί και το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού.
Πέρα από το Λαογραφικό Μουσείο και την Βιβλιοθήκη, αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής των Μηλέων αποτελεί η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Χτίστηκε το 1741, επί Τουρκοκράτιας, μία περίοδο όπου ο Χριστιανισμός είχε απαγορευτεί. Για αυτό το λόγο είναι εμφανής η έλλειψη θρησκευτικών συμβόλων, όπως σταυρού και καμπαναριού πράγμα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη παρατηρώντας την πρόσοψη της εκκλησιάς.
Μέσα από κρυστάλλινες πήγες και καταπράσινα τοπία ξεδιπλώνονται πλακόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν τον ταξιδιώτη σε όμορφες αυλές, ζεστά χαμόγελα και παραδοσιακά καφενεία. Για αυτούς που αγαπούν την φύση το χωριό προσφέρεται επίσης για πεζοπορία με αρκετές διαδρομές, οι περισσότερες εκ των οποιών είναι βατές με κατάλληλη σήμανση. Η ανάβαση στο ξωκλήσι του Άθωνα είναι από τους πιο εύκολους περιπάτους, ενώ μπορείτε επίσης να επιλέξετε τη διαδρομή στη γέφυρα Ντε Κίρικο ή τη διαδρομή Καλά Νερά – Μηλιές. Οι διαδρομές Μπούφα – Μηλιές και Τσαγκαράδα – Μηλιές είναι πιο μακρινές και δύσκολες. Ο Φυσιολατρικός όμιλος Βόλου διοργανώνει οργανωμένους περιπάτους στο Πήλιο.
Οι Μηλιές επίσης συνδέονται και με το γνωστό τραινάκι του Πηλίου. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί μέσα από μια υπέροχη διαδρομή να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να βιώσει το παρελθόν, παρέα με πολλές μυρωδιές λουλουδιών και βοτάνων χαρακτηριστικών του Πηλίου. Ο “Μουντζούρης” είναι στη διάθεση του επισκέπτη όλη τη θερινή περίοδο, μέχρι τέλη Οκτωβρίου, με ένα δρομολόγιο καθημερινά στις 11 π.μ. από τα Άνω Λεχώνια.
Η γεωγραφική θέση των Μηλέων αποτελεί βάση για εξερεύνηση τοπίων, χωριών και παραλιών του Νότιου Πηλίου. Εάν επισκεφτητέ τις Μηλιές τον Άυγουστο, μην παραλείψετε να παραβρεθήτε στην “Μηλιώτικη Βραδιά”, όπου το κρασί ρέει άφθονο παρέα με παραδοσιακές μπάντες και λαϊκούς χορούς.


Δείτε τιμές και κάνετε κράτηση

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Aρχοντικό Μακρυνίτσα Διαμονή στην Τσαγκαραδα του Πηλίου Καλά Νερά ξενοδοχεία Μηλίνα ξενοδοχεία Μηλιές καταλύματα Πήλιο Παραδοσιακός ξενώνας Πορταριά Πορταριά καταλύματα Φωτογραφίες Πήλιο βυζίτσα καταλύματα διαδρομές Πήλιο διακοπές στο Πήλιο διαμονή Καλά Νερά Πηλίου διαμονή Λεφόκαστρο διαμονή Μηλίνα Πηλίου διαμονή Πορταριά διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου διαμονή Χόρτο Πηλίου διαμονή στη Βυζίτσα Πηλίου διαμονή στη Ζαγορά διαμονή στη Μακρυνίτσα διαμονή στη Μακρυνίτσα Πηλίου διαμονή στην Άφησσο διαμονή στην Πορταριά διαμονή στο Μούρεσι διαμονή στο Μούρεσι Πηλίου διαμονή στο Χορευτό Πηλίου διαμονή στον Άγ.Ιωάννη Πηλίου διαμονή στον Κισσό Πηλίου δωμάτια Χόρτο ξενοδοχεία Άγ.Ιωάννης ξενοδοχεία Χορευτό ξενοδοχείο Χόρτο ξενώνας Άγ.Ιωάννης ξενώνας Μακρυνίτσα ξενώνας Χόρτο ξενώνας στη Βυζίτσα ξενώνας στη Ζαγορά ξενώνας στη Μακρυνίτσα Πηλίου ξενώνας στην Πορταριά ξενώνας στο Μούρεσι ξενώνες Καλά Νερά ξενώνες Μηλίνα ξενώνες Τσαγκαράδα πεζοπορία Πήλιο

ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Booking.com

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Booking.com
Latest Flickr photos

Ψηφιστε

    Ποια είναι η καλύτερη παραλία του Πηλίου;

    View Results

    Loading ... Loading ...