Μονοπάτια στο Πήλιο (Πουρί – Οβριός ή Παλιά Μιτζέλα – Κερασόρεμα)

Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Σκοπός της πορείας αυτής που ξεκινήσαμε από το Πουρί ήταν να φτάσουμε στο Βένετο, ένα χωριό στο βόρειο άκρο του Πηλίου σε απόσταση περίπου 25 χλμ από το Πουρί, ακολουθώντας έναν λίγο ανορθόδοξο τρόπο… Δεν ακολουθήσαμε το μονοπάτι Ο2 παρά μια εναλλακτική διαδρομή που μας έφερε μέχρι το Κερασόρεμα, στο οποίο όμως ήταν πολύ δύσκολο να ανέβουμε, καθώς ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς με αποτέλεσμα το ρέμα να είναι γεμάτο πεσμένους κορμούς που έκαναν την ανάβαση αδύνατη. Δεν ήταν όμως άσκοπη αυτή η πορεία καθώς ανακαλύψαμε τον Οβριό, μια από τις ωραιότερες και πιο ήσυχες παραλίες στο Αιγαίο. Ξεκινώντας από τη βρύση στην κάτω συνοικία του Πουριού ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο με κατεύθυνση σχεδόν βόρεια. Στη διακλάδωση που θα συναντήσουμε σε απόσταση 50 μέτρων από τη βρύση ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο.


Μετά από πορεία περίπου 3 ωρών και έχοντας διανύσει περίπου 8 χλμ φτάνουμε στην αμμουδερή παραλία του Οβριού. Εκεί μπορείτε να κατασκηνώσετε: υπάρχει νερό (λαστιχένιος αγωγός που καταλήγει στο νότιο άκρο της παραλίας) και αρκετή σκιά.
Η παραλία αυτή λέγεται και “Παλιά Μιτζέλα” από το εγκαταλειμμένο χωριό Μιτζέλα που βρίσκεται στο δάσος πάνω από την παραλία. Το χωριό αυτό πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1827. Έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε και τα ερείπειά του παραμένουν ξεχασμένα στο δάσος… Πολλά χαλάσματα υπάρχουν και γύρω από την παραλία του Οβριού. Μετά την ίδρυση Ελληνικού κράτους, η βασίλισσα Αμαλία παραχώρησε έκταση στους διασκορπισμένους μιτζελιώτες για να ξαναχτίσουν το χωριό τους. Το χωριό αυτό είναι η σημερινή Αμαλιάπολη που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του Παγασητικού, κοντά στον Αλμυρό. Για να φτάσετε στα ερείπια του χωριού υπάρχει μονοπάτι το οποίο όμως έχει γίνει πλέον αρκετά δύσβατο. Για να το βρείτε, αφήνετε τον αγροτικό δρόμο πάνω σε μια δεξιά στροφή του και ακολουθείτε στενό χωματόδρομο ο οποίος μετά από λίγα μέτρα γίνεται μονοπάτι. Η στροφή αυτή βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που ο αγροτικός δρόμος αλλάζει κατεύθυνση και αρχίζει να κινείται παράλληλα με το ρέμα κατηφορίζοντας προς τον Οβριό.
Συνεχίζοντας βόρεια από τον Οβριό ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο και μετά από 1 χλμ περίπου συναντάμε διασταύρωση στην οποία υπάρχουν ταμπέλες. Εδώ κάνουμε δεξιά κατευθυνόμενοι προς Κερασόρεμα. Ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο, μετά από 4 χλμ όμορφης πορείας φτάνουμε στην κατάληξη του Κερασορέματος στο Αιγαίο.
Από το σημείο αυτό, σκοπός μας ήταν να συνεχίσουμε για το Λιμνιώνα, την αμμουδερή παραλία που βρίσκεται πίσω από το ακρωτήριο Καλαμάκι (βλ. φωτογραφία). Για να φτάσουμε στο Λιμνιώνα βαδίζουμε προς τα πάνω μέσα στην κοίτη του Κερασορέματος για 400 μέτρα περίπου μέχρι να συναντήσουμε πέτρινο γεφύρι πάνω από το οποίο περνούσε το μονοπάτι. Από το σημείο αυτό και ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα δεξιά καταλήγουμε στο Λιμνιώνα μετά από 45 λεπτά πορείας. Δυστυχώς αυτό το κομμάτι της διαδρομής είναι πλέον πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί γιατί το χειμώνα στο Κερασόρεμα έπεσαν πολλοί κορμοί και βράχια καθιστώντας την ανάβαση πολύ δύσκολη, όχι όμως αδύνατη. Αν έχετε μικρό και ελαφρύ σακίδιο μπορείτε τουλάχιστο να το επιχειρήσετε… Και αν το καταφέρετε, απο το Λιμνιώνα περπατήστε για 200 μέτρα μέσα στην κοίτη του ρέματος και θα βρείτε το μονοπάτι για Βένετο να ανηφορίζει στα δεξιά σας.
To υλικό που παρουσιάζεται εδώ είναι μια ευγενική παραχώρηση του Λίνου Παπαχρήστου



Δείτε τιμές και κάνετε κράτηση

Tags: , ,

One Response to “Μονοπάτια στο Πήλιο (Πουρί – Οβριός ή Παλιά Μιτζέλα – Κερασόρεμα)”

  1. Ιάσων Κουτσούκος says:

    Η παραλία λέγεται όχι όπως λανθασμένα λέτε “Παλαιά Μιτζέλα” αλλά “Οβριός” το παλαιότερο “Κολοκυθάκι” όπως αναφέρει ο Φιλιππίδης στο βιβλίο του “Μερική Γεωγραφία” ο μοναδικός που επισκέφτηκε την περιοχή πριν την καταστροφή της από τους Τούρκους, αυτή είναι η παραλία της Παλαιάς Μιτζέλας. Διορθώστε το παρακαλώ διότι συνεχίζετε το ίδιο λάθος να δημιουργείτε σύγχυση, εσείς οι ίδιοι αλλάζετε τα τοπωνύμια της περιοχής σας και προσβάλετε την ξεκάθαρη ιστορία του τόπου σας, με αποτέλεσμα οι νέες γενιές να μην ξέρουν τι τους γίνεται. Έτσι χάνονται οι ονομασίες των αρχαίων πόλεών μας με αποτέλεσμα σήμερα να μην είμαστε σίγουροι για τίποτε και να περιμένουμε από την αρχαιολογική σκαπάνη τι; να βρει ένα εύρημα μια απόδειξη μια ονομασία. Πράγμα αδύνατον αν όχι απίθανο. Να στε καλά ευχαριστώ.

Leave a Reply

Aρχοντικό Μακρυνίτσα Διαμονή στην Τσαγκαραδα του Πηλίου Καλά Νερά ξενοδοχεία Μηλίνα ξενοδοχεία Μηλιές καταλύματα Πήλιο Παραδοσιακός ξενώνας Πορταριά Πορταριά καταλύματα Φωτογραφίες Πήλιο βυζίτσα καταλύματα διαδρομές Πήλιο διακοπές στο Πήλιο διαμονή Καλά Νερά Πηλίου διαμονή Λεφόκαστρο διαμονή Μηλίνα Πηλίου διαμονή Πορταριά διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου διαμονή Χόρτο Πηλίου διαμονή στη Βυζίτσα Πηλίου διαμονή στη Ζαγορά διαμονή στη Μακρυνίτσα διαμονή στη Μακρυνίτσα Πηλίου διαμονή στην Άφησσο διαμονή στην Πορταριά διαμονή στο Μούρεσι διαμονή στο Μούρεσι Πηλίου διαμονή στο Χορευτό Πηλίου διαμονή στον Άγ.Ιωάννη Πηλίου διαμονή στον Κισσό Πηλίου δωμάτια Χόρτο ξενοδοχεία Άγ.Ιωάννης ξενοδοχεία Χορευτό ξενοδοχείο Χόρτο ξενώνας Άγ.Ιωάννης ξενώνας Μακρυνίτσα ξενώνας Χόρτο ξενώνας στη Βυζίτσα ξενώνας στη Ζαγορά ξενώνας στη Μακρυνίτσα Πηλίου ξενώνας στην Πορταριά ξενώνας στο Μούρεσι ξενώνες Καλά Νερά ξενώνες Μηλίνα ξενώνες Τσαγκαράδα πεζοπορία Πήλιο

ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Booking.com

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Booking.com
Latest Flickr photos

Ψηφιστε

    Ποια είναι η καλύτερη παραλία του Πηλίου;

    View Results

    Loading ... Loading ...