Εκχυλίσματα του καρπού σορβιά κατά του διαβήτη
|
Εκχυλίσματα του καρπού του φυτού σορβιά αναστέλλουν τα δυσμενή συμπτώματα του διαβήτη σε διπλάσιο ποσοστό από τα αντίστοιχα φάρμακα. Το παραπάνω τουλάχιστον δείχνουν μέχρι στιγμής οι έρευνες που διεξάγονται για τη δράση του φυτού, το οποίο μπορεί να συναντήσει κανείς σε πολλές περιοχές του Πηλίου και φυσικά όχι σε οργανωμένες καλλιέργειες.
Όσοκι αν φαίνεται υπερβολικό, στο Πήλιο ευδοκιμούν σήμερα περισσότερα από χίλια είδη φυτών ήμερης και άγριας βλάστησης. Μερικά από αυτά υπάρχουν μόνο στο Πήλιο, ενώ τα περισσότερα τα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα βουνά της Ελλάδας. Ένα από αυτά, άγνωστο σε πολλούς αλλά με άκρως ενδιαφέρουσες ιδιότητες, είναι η σορβιά. Ειδικότερα, συναντάμε σήμερα δέντρα στην περιοχή της «Μονής Σορβιάς», στον Άγιο Λαυρέντιο καθώς και διάσπαρτα δέντρα σε όλο το Πήλιο.
Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο 800-1.000 μέτρων, ενώ πλέον οι επιστήμονες τη συνδέουν με τις θεραπείες κατά του διαβήτη. Η σορβιά η οικιακή αποκαλύπτει τα κάλλη της και δηλώνει δένδρο φαρμακευτικό και πολλά υποσχόμενο.Δέντρο με ύψος το πολύ 15 μέτρα ή θάμνος. Η κόμη του είναι αραιή και τα κλαδιά του κάπως αποκλίνουν. Τα φύλλα του είναι που το φθινόπωρο γίνονται κίτρινα. Είναι απλά πτεροειδή. Την άνοιξη έχει λευκά άνθη και το φθινόπωρο κόκκινους καρπούς σε μεγάλες ταξικαρπίες. Δέντρο φυλλοβόλο ύψους 15- 20 μέτρα . Παράγει ραγοειδείς καρπούς που όταν ωριμάσουν έχουν κίτρινο χρώμα με κόκκινες παρειές και είναι φαγώσιμοι. Είναι απαιτητικό είδος και αναπτύσσεται σε βαθιά νωπά και πλούσια σε θρεπτικές ύλες εδάφη.
Ανήκει στά φωτόφιλα είδη με εξαίρεση τα νεαρής ηλικίας δέντρα που δίχνουν να αντέχουν περισσότερο στη σκιά.
Είναι είδος της Νότιας Ευρώπης, Β. Αφρικής και Μ Ασίας , στην σχεδόν παντού μέσα στα δάση.
περισσότερα στο www.taxydromos.gr
Tags: σορβιά διαβήτης
Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΥΠΟΥ, ΧΡΗΣΙΜΑ