Γενικά πεζοπορικές διαδρομές για το Πήλιο

Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Το Πήλιο είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, με ένα τεράστιο δίκτυο μονοπατιών (πάνω από 500 χλμ συνολικά!), εκπληκτικές παραλίες, πυκνή βλάστηση και πολλά νερά. Το Πήλιο συνδυάζει με τον ιδανικότερο τρόπο το βουνό με τη θάλασσα. Παρά το θησαυρό πεζοπορικών διαδρομών που διαθέτει το βουνό, ένα μεγάλο μέρος από τα μονοπάτια του έχει προβλήματα σήμανσης, βατότητας ή και τα δύο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται από τις τοπικές αρχές αλλά και από εθελοντές προσπάθεια να καθαριστούν και να σηματοδοτηθούν αρκετές διαδρομές. Παρόλα αυτά η σήμανση σε πολλές διαδρομές παραμένει αραιή και αποσπασματική. Οι πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες είναι και οι πιο βατές, εύκολες και κατάλληλες για όλους είναι:

1. Καλά Νερά – Μηλιές: Το ξεκίνημα της διαδρομής από Καλά Νερά γίνεται από το 19ο χλμ του δρόμου από Βόλο, όπου φεύγει αριστερά μικρός τσιμεντόδρομος που κατευθύνεται προς το νεκροταφείο και τον οικισμό Αργυραίικα. Στην αρχή υπάρχουν ταμπέλες που οδηγούν στο καλντερίμι.
2. Μηλιές – Τσαγκαράδα: Το ξεκίνημα γίνεται από καλντερίμι δίπλα από τη βιβλιοθήκη στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μέχρι την Τσαγκαράδα υπάρχει σήμανση (κατά τόπους όμως αραιή) με κόκκινα σημάδια.
3. Τσαγκαράδα – Νταμούχαρη: Ένα υπέροχο καλντερίμι που κατηφορίζει με πολλές στροφές από την Τσαγκαράδα προς την παραλία Νταμούχαρη προσφέροντας ανεπανάληπτη θέα στο Αιγαίο. Το ξεκίνημα γίνεται από την πλατεία της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής της Τσαγκαράδας.
4. Μηλιές – Λεχώνια: Πορεία μήκους 16 χλμ πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Προσφέρει υπέροχη θέα στον Παγασητικό και τη δυνατότητα να θαυμάσετε μοναδικά τεχνικά έργα (σήραγγες, γέφυρες, σταθμούς) των αρχών του περασμένου αιώνα.

Οι τρεις πρώτες δεν περιγράφονται εδώ -ήταν οι πρώτες που έκανα αλλά δυστυχώς τότε δεν κρατούσα σημειώσεις, ελπίζω να τις πραγματοποιήσω σύντομα- αλλά θα βρείτε αναλυτικότατες περιγραφές τους στο ένθετο βιβλίο του χάρτη των εκδόσεων Road (βλ. βιβλιογραφία) αλλά και στην ιστοσελίδα http://www.oreivatein.com.

Στο βορειοανατολικό Πήλιο, κοντά στο Χορευτό υπάρχει η παραλία “Παρίσαινα” όπου πολύς κόσμος κάνει ελεύθερη κατασκήνωση (υπάρχει αρκετή σκιά καθώς επίσης και νερό). Στην παραλία αυτή φτάνετε πολύ εύκολα από το Χορευτό κατευθυνόμενοι προς το βόρειο άκρο της παραλίας, απ’ όπου φεύγει μονοπάτι το οποίο περνάει πάνω από τα απότομα βράχια που χωρίζουν την παραλία του Χορευτού από την Παρίσαινα.

Την παραπάνω παράγραφο για την Παρίσαινα την έγραψα το 2004 και σκοπίμως δεν την αλλάζω. Τον τελευταίο χρόνο, μετά από μια σειρά παράνομων ενεργειών κάποιων κερδοσκόπων, η παραλία αυτή παραδίδεται στον “πολιτισμό” του ΙΧ, της ομπρελοξαπλώστρας και της καντίνας. Επίσης, μετά την παράνομη μετατροπή του θαυμάσιου παρόχθιου καλντεριμιού σε δρόμο, μπορούν πλέον και τα αυτοκίνητα να έχουν πρόσβαση στην παραλία. Περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση εκεί θα βρείτε στην ιστοσελίδα των “Φίλων της Παρίσαινας”.

Συνεχίζοντας βόρεια από την παραλία της Παρίσαινας, φεύγει μονοπάτι πολύ φανερό και σκιερό (!) το οποίο κατευθύνεται προς τις παραλίες Ανάληψη, Ελίτσα και καταλήγει σε μικρή εκκλησία δίπλα στη θάλασσα μετά από 1.5 ώρες πορείας. Στην πορεία συναντάμε μια ακόμη παραλία ιδανική για κατασκήνωση (άφθονη σκιά και πηγή με καθαρό νερό). Στην παραλία αυτή υπάρχει και ένα εγκαταλειμμένο οίκημα.
Τo υλικό που παρουσιάζεται εδώ είναι μια ευγενική παραχώρηση του Λίνου Παπαχρήστου


Δείτε τιμές και κάνετε κράτηση

Tags: ,

Leave a Reply

Aρχοντικό Μακρυνίτσα Διαμονή στην Τσαγκαραδα του Πηλίου Καλά Νερά ξενοδοχεία Μηλίνα ξενοδοχεία Μηλιές καταλύματα Πήλιο Παραδοσιακός ξενώνας Πορταριά Πορταριά καταλύματα Φωτογραφίες Πήλιο βυζίτσα καταλύματα διαδρομές Πήλιο διακοπές στο Πήλιο διαμονή Καλά Νερά Πηλίου διαμονή Λεφόκαστρο διαμονή Μηλίνα Πηλίου διαμονή Πορταριά διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου διαμονή Χόρτο Πηλίου διαμονή στη Βυζίτσα Πηλίου διαμονή στη Ζαγορά διαμονή στη Μακρυνίτσα διαμονή στη Μακρυνίτσα Πηλίου διαμονή στην Άφησσο διαμονή στην Πορταριά διαμονή στο Μούρεσι διαμονή στο Μούρεσι Πηλίου διαμονή στο Χορευτό Πηλίου διαμονή στον Άγ.Ιωάννη Πηλίου διαμονή στον Κισσό Πηλίου δωμάτια Χόρτο ξενοδοχεία Άγ.Ιωάννης ξενοδοχεία Χορευτό ξενοδοχείο Χόρτο ξενώνας Άγ.Ιωάννης ξενώνας Μακρυνίτσα ξενώνας Χόρτο ξενώνας στη Βυζίτσα ξενώνας στη Ζαγορά ξενώνας στη Μακρυνίτσα Πηλίου ξενώνας στην Πορταριά ξενώνας στο Μούρεσι ξενώνες Καλά Νερά ξενώνες Μηλίνα ξενώνες Τσαγκαράδα πεζοπορία Πήλιο

ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Booking.com

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Booking.com
Latest Flickr photos

Ψηφιστε

    Ποια είναι η καλύτερη παραλία του Πηλίου;

    View Results

    Loading ... Loading ...