Φωτογραφίες Αφέτες Πηλίου
Το χωριό που απέχει από το Βόλο 27 χιλιόμετρα, είναι απλωμένο σε καταπράσινη ράχη με απέραντους ελαιώνες και έχει άπλετη θέα στον Παγασητικό. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν βοσκοί από την Μακεδονία που εγκαταστάθηκαν εδώ γύρω στα 1550 και έμειναν σε στάνες γι’ αυτό και το χωριό ονομάστηκε ΝΙΑΟΥ (στάνη).
Το 1955 μετονομάστηκε ΑΦΕΤΑΙ από τη λέξη αφετηρία αφού όπως αναφέρει η Μυθολογία οι μυθικοί Αργοναύτες ξεκίνησαν το δεύτερο ταξίδι τους από την παραλία Αμποβός. Στην δροσόλουστη «πλατεία αγάπης» με τα πέντε πλατάνια δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου) κτίσμα του 1755 από τον Ηπειρώτη Μάστορα Ζουπανιώτη που ολοκληρώθηκε μετά το 1803, με θαυμαστές εικόνες στο επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο, αγιογραφίες αγνώστου λαϊκού ζωγράφου και μαρμάρινες παραστάσεις εξωτερικά.
Τα παλιά αρχοντικά, τα νεοκλασικά σπίτια, τα τρία πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα καλντερίμια, η μεγάλη καμινάδα ελαιοτριβείου από πορσελάνη και τούβλο, το φαράγγι Χαλόρεμα, οι βρυσούλες, τα μικρά ξωκλήσια του Αγίου Κωνσταντίνου (21/5), του Αγίου Παντελεήμονα (27/7), της Παναγίας, του Προφήτη Ηλία (20/7), της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου (2817) στον Αμποβό αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του χωριού.
Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο
ΤΟΠΙΑ