Πεζοπορία στο Πήλιο (Άνω Λεχώνια – Άγιος Γεώργιος Νηλείας)

Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Η διαδρομή που περιγράφεται εδώ είναι μια σχετικά μικρή ανάβαση από τα Άνω Λεχώνια στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Έχει μήκος περίπου 7 χλμ και υψομετρική διαφορά ανάβασης περίπου 450 μ. Μπορεί να πραγματοποιηθεί άνετα σε λιγότερο από τρεις ώρες και προσφέρει μοναδική θέα στον Παγασητικό. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής γίνεται πάνω σε μονοπάτια και καλντερίμια. Κάντε κλίκ εδώ για ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα της διαδρομής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 • Η διαδρομή ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Βόλο με τα Λεχώνια. Στη διασταύρωση των άνω Λεχωνίων, κάνουμε αριστερά κατευθυνόμενοι προς την πλατεία των Άνω Λεχωνίων. Στη διασταύρωση αυτή μας αφήνει και το αστικό λεωφορείο (γραμμή 5) που συνδέει το Βόλο με τα Λεχώνια.
 • Σε λίγο συναντάμε μια διχάλα, όπου ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο. Ο μικρότερος αυτός δρόμος περνά στα δεξιά του δημαρχείου και καταλήγει στην πλατεία. Από εκεί ανεβαίνοντας σκαλοπάτια καταλήγουμε πάλι στην άσφαλτο σε σημείο όπου υπάρχει μια βρύση. Ακολουθούμε την άσφαλτο δεξιά ανηφορίζοντας ελαφρά.
 • Σε 300 μ. περίπου από τα τελευταία σπίτια του χωριού συναντάμε στα δεξιά του δρόμου ένα πλάτωμα. Αμέσως μετά, φεύγει δεξιά μικρό δρομάκι που περνά πάνω από το ρέμα. Μετά το ρέμα ανηφορίζουμε με στροφές σε καλντερίμι κατά τόπους τσιμενταρισμένο. Ανεβαίνοντας συναντάμε στα δεξιά μας εγκαταλειμμένο νεκροταφείο.
 • Το καλντερίμι περνά μέσα από κτήματα με ελιές και κατά διαστήματα στενεύει. Συναντάμε στα δεξιά μας χωματόδρομο αλλά συνεχίζουμε ευθεία, ενώ το καλντερίμι από το σημείο αυτό και μετά είναι τσιμενταρισμένο.
 • ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε μια απότομη δεξιά και ανηφορική στροφή του δρόμου υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το δρόμο μας. Ακολουθούμε τη στροφή δεξιά. Ο στενότερος κλάδος που πηγαίνει ευθεία οδηγεί σε αδιέξοδο.
 • Σε λίγα λεπτά καταλήγουμε πάλι στην άσφαλτο. Στην άσφαλτο κάνουμε δεξιά. Μετά από 20-30 μέτρα φεύγει στα δεξιά μας χωματόδρομος (προς Μαλάκι) τον οποίο και δεν ακολουθούμε. Συνεχίζοντας στην άσφαλτο, σε 10 μέτρα συναντάμε στα δεξιά μας την αρχή του καλντεριμιού. Στο σημείο που το καλντερίμι συναντά το δρόμο, είναι επισκευασμένο και υπάρχει η χαρακτηριστική σήμανση (κίτρινη ταμπέλα). Μην περιμένετε βέβαια ότι θα περπατήσετε σε επισκευασμένο καλντερίμι: το επισκευασμένο τμήμα είναι μόνο αυτό που φαίνεται από το δρόμο, μήκους 10 μέτρων το πολύ…
 • Συνεχίζουμε στο “επισκευασμένο” καλντερίμι (δε θέλω να σκέφτομαι πόσο μπορεί να κόστισε η “επισκευή”) το οποίο κατά διαστήματα στενεύει αρκετά. Σε λίγο συναντάμε έναν τσιμενταύλακα. Εδώ χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ για να μη χάσουμε το μονοπάτι: διασχίζουμε κάθετα τον τσιμενταύλακα διατηρώντας την ίδια πορεία. Υπάρχουν διακλαδώσεις που οδεύουν παράλληλα σε αυτόν αλλά οδηγούν σε αδιέξοδο.
 • Εδώ το μονοπάτι φαρδαίνει και γίνεται χωματόδρομος. Σε λίγο συναντάμε στα αριστερά μας μια μικρή εκκλησία. Στο σημείο εκείνο φεύγει τσιμεντόδρομος στα δεξιά μας αλλά εμείς συνεχίζουμε ευθεία.
 • Συναντάμε στα δεξιά μας ένα σπίτι και λίγα μέτρα μετά φεύγει στα δεξιά καλντερίμι το οποίο και ακολουθούμε. Αυτό καταλήγει σε χωματόδρομο, όπου κάνουμε δεξιά ακολουθώντας το στενότερο κλάδο. Συνεχίζουμε σε μονοπάτι ευδιάκριτο αλλά σε πολλά σημεία η βλάστηση μας εμποδίζει.
 • Το μονοπάτι οδεύει στη συνέχεια παράλληλα με μικρό τσιμενταύλακα τον οποίο στη συνέχεια διασχίζει. Από το σημείο αυτό οδεύει παράλληλα με την περίφραξη μεγάλου σπιτιού που βρίσκεται στα δεξιά μας. Λίγο πριν από την πόρτα της περίφραξης, ακολουθούμε στενό μονοπάτι που φεύγει αριστερά. Στο τμήμα αυτό υπάρχει αρκετή βλάστηση αλλά το μονοπάτι εξακολουθεί να είναι βατό. Τελικώς το μονοπάτι φαρδαίνει και καταλήγει στην άσφαλτο.
 • Διασχίζουμε εγκάρσια την άσφαλτο και συνεχίζουμε σε μονοπάτι-καλντερίμι στην απέναντι μεριά. Σε λίγα μέτρα συναντάμε διχάλα όπου ακολουθούμε το δεξιό (στενότερο) κλάδο. Καταλήγουμε στην άσφαλτο την οποία διασχίζουμε και πάλι εγκάρσια συνεχίζοντας σε τσιμεντόδρομο.
 • Μετά από μια δεξιά στροφή του τσιμεντόδρομου, συναντάμε στα αριστερά μας χωματόδρομο αλλά εμείς συνεχίζουμε ευθεία. Στη διασταύρωση αυτή υπάρχει κίτρινο σημάδι. Μετά τη διασταύρωση συναντάμε διχάλα στην οποία ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο.
 • Σε 100 μέτρα περίπου συναντάμε στα αριστερά μας καλντερίμι, αρχικά επισκευασμένο, το οποίο και ακολουθούμε. Το καλντερίμι αρχικά είναι καλό αλλά μετά στενεύει πολύ και καταλήγει σε χωματόδρομο, τον οποίο ακολουθούμε αριστερά. Σε λίγα μέτρα δεξιά μας συναντάμε το καλντερίμι το οποίο και ακολουθούμε. Το καλντερίμι στενεύει πολύ κατά τόπους αλλά είναι ακόμα βατό. Συνεχίζοντας ευθεία, συναντάμε στα αριστερά μας ένα σπίτι. Από το σημείο αυτό, μπορούμε να συνεχίσουμε ευθεία, σε πολύ στενό και σχεδόν κλεισμένο μονοπάτι για να βγούμε σε χωματόδρομο. Εναλλακτικά, αντί να συνεχίσουμε ευθεία μπορούμε να κάνουμε αριστερά και να ανέβουμε (λίγο απότομα και χωρίς μονοπάτι) προς το επίπεδο του σπιτιού και στην συνέχεια ακολουθώντας την περίφραξή του να βγούμε στο χωματόδρομο.
 • Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούμε δεξιά το χωματόδρομο, ο οποίος στη συνέχεια στενεύει. Σε μια διχάλα που συναντάμε ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο ακολουθώντας καλντερίμι. Στη συνέχεια, το καλντερίμι (“επισκευασμένο” πλέον) καταλήγει στην άσφαλτο.
 • Ακολουθώντας την άσφαλτο δεξιά, καταλήγουμε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η διαδρομή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και ως έναρξη για μια διάσχιση του Πηλίου από Αγ. Γέωργιο προς Τσαγκαράδα (θα δημοσιεύσουμε περιγραφή της σύντομα). Επίσης, μπορείτε να συνδυάσετε την ανάβαση αυτή, με τη διαδρομή Μηλιές-Λεχώνια κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Η διαδρομή κατά μήκος των γραμμών είναι μια εύκολη κατάβαση μήκους περίπου 16 χλμ που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία (βλ. φωτογραφίες).
Τo υλικό που παρουσιάζεται εδώ είναι μια ευγενική παραχώρηση του Λίνου Παπαχρήστου

Δείτε τιμές και κάνετε κράτηση

Tags: , ,

Leave a Reply

Aρχοντικό Μακρυνίτσα Διαμονή στην Τσαγκαραδα του Πηλίου Καλά Νερά ξενοδοχεία Μηλίνα ξενοδοχεία Μηλιές καταλύματα Πήλιο Παραδοσιακός ξενώνας Πορταριά Πορταριά καταλύματα Φωτογραφίες Πήλιο βυζίτσα καταλύματα διαδρομές Πήλιο διακοπές στο Πήλιο διαμονή Καλά Νερά Πηλίου διαμονή Λεφόκαστρο διαμονή Μηλίνα Πηλίου διαμονή Πορταριά διαμονή Τσαγκαραδα Πηλίου διαμονή Χόρτο Πηλίου διαμονή στη Βυζίτσα Πηλίου διαμονή στη Ζαγορά διαμονή στη Μακρυνίτσα διαμονή στη Μακρυνίτσα Πηλίου διαμονή στην Άφησσο διαμονή στην Πορταριά διαμονή στο Μούρεσι διαμονή στο Μούρεσι Πηλίου διαμονή στο Χορευτό Πηλίου διαμονή στον Άγ.Ιωάννη Πηλίου διαμονή στον Κισσό Πηλίου δωμάτια Χόρτο ξενοδοχεία Άγ.Ιωάννης ξενοδοχεία Χορευτό ξενοδοχείο Χόρτο ξενώνας Άγ.Ιωάννης ξενώνας Μακρυνίτσα ξενώνας Χόρτο ξενώνας στη Βυζίτσα ξενώνας στη Ζαγορά ξενώνας στη Μακρυνίτσα Πηλίου ξενώνας στην Πορταριά ξενώνας στο Μούρεσι ξενώνες Καλά Νερά ξενώνες Μηλίνα ξενώνες Τσαγκαράδα πεζοπορία Πήλιο

ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Booking.com

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Booking.com
Latest Flickr photos

Ψηφιστε

  Ποια είναι η καλύτερη παραλία του Πηλίου;

  View Results

  Loading ... Loading ...