Κεραμίδι: Το μπαλκόνι του Πηλίου στο Αιγαίο
Στα 4 χλμ. από την πόλη του Βόλου, στο βόρειο-ανατολικό άκρο του νομού Μαγνησίας, στα όρια μεταξύ Πηλίου- Μαυροβουνίου και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, βρίσκεται ένα από τα λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου μαγευτικά χωριά του Πηλίου, το υπέροχο Κεραμίδι. Ένα γραφικότατο μέρος, με το Αιγαίο να απλώνεται στα πόδια του και τη Χαλκιδική να διακρίνεται στο βάθος του ορίζοντα, συνδυάζει μοναδικά το βουνό (υψόμετρο 300 μ.) με τη θάλασσα (απόσταση 5 χλμ.).Το Κεραμίδι είναι παλαιό χωριό, με 700 περίπου μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι διπλασιάζονται με τους επισκέπτες, αποτελεί μαζί με το κοντινό χωριό Βένετο, την μια από τις τέσσερις εναπομείναντες κοινότητες του νομού Μαγνησίας. Στα παλαιότερα σπίτια του διακρίνουμε υλικά αρχαίων ναών ενσωματωμένα στην κατασκευή. Η καρδιά του χωριού χτυπά στην πλατεία Λέοντος Μελά -γνωστή κατά τους παλιούς και ως «Αλωνάκι»-, με τα πανύψηλα πλατάνια και τα τριγύρω μαγαζάκια. Τα παραδοσιακά ταβερνάκια-καφενέδες λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι και βγάζουν τα τραπεζάκια τους ολόγυρα της πλατείας όταν ο καιρός το επιτρέπει. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού βασιλικής, με χαγιάτι γύρω-γύρω, σκεπή από πλάκα και χρονολογία θεμελίωσης το 1787, και το κτίριο του σχολείου με το λιθόστρωτο προαύλιο τα λυγερά κυπαρίσσια και την υπέροχη θέα, από εκεί μπορείς να δεις σχεδόν όλο το Αιγαίο. Σε μικρή απόσταση από την πλατεία, φτάνετε στο μικρό, αλλά ενδιαφέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ακολουθώντας τα καλντερίμια που ξεκινούν ακτινωτά από το κέντρο του χωριού, θα περιηγηθείτε για λίγο στις παραδοσιακές γειτονιές. Μια βόλτα άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς το χωριό διατηρεί την οικιστική του ταυτότητα και δεν έχει μεταμορφωθεί, όπως πολλά χωριά του Πηλίου, σε τουριστικό προορισμό. Οι γιαγιάδες συνηθίζουν ακόμη να βγάζουν τις καρέκλες στο πλακόστρωτο για κουβεντούλα με τη γειτόνισσα, ενώ τα παιδιά, μένουν ως αργά στα σοκάκια χαλώντας τον κόσμο με τις φωνές τους.
Σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό, τον επισκέπτη περιμένουν τρεις συναρπαστικές θαλασσινές αγκαλιές στις οποίες υπάρχουν και οι αντίστοιχοι οικισμοί. Το υπέροχο Καμάρι με τα μεγάλα πλατάνια και το δροσερό ρεματάκι. Σε κοντινή απόσταση από το Καμάρι βρίσκεται η Αγριελιά με το αλιευτικό της καταφύγιο. Στη διαδρομή από το Κεραμίδι προς το Καμάρι, στρίβοντας αριστερά προς Αγιόκαμπο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Αη-Γιάννη, μια υπέροχη παραλία πνιγμένη στο βότσαλο. Το Βένετο βρίσκεται νοτιότερα του Κεραμιδίου και είναι πλέον προσβάσιμο με ασφάλτινο δρόμο (13 χλμ.) από σηματοδοτούμενη διασταύρωση στη μέση της διαδρομής Κανάλια – Κεραμίδι. Μια συναρπαστική διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να αναζητήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο, Κενταύριες διαδρομές. Το κοντινότερο χωριό προς το βορρά, στα όρια των νομών Μαγνησίας και Λαρίσης είναι το χωριό Σκλήθρο. Η πρόσβαση σήμερα γίνεται μέσω χωμάτινης παραθαλάσσιας διαδρομής (13 χλμ.), η οποία σχεδιάζεται να ασφαλτοστρωθεί σύντομα και να αποτελέσει έτσι την διέξοδο του χωριού προς τις βορειότερες παραλίες της Λάρισας.
Αξίζει να δείτε…
Στο χωριό Κανάλια (θα περάσετε από εδώ ερχόμενοι από Βόλο), βρίσκεται το νέο Μουσείο του Κέντρου Μελέτης Βοιβηίδας Λίμνης. Η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίδα ήταν μία από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας και αποξηράνθηκε λίγο πριν από τη δεκαετία του ’50. Σήμερα, γίνεται προσπάθεια αναδόμησης του λιμναίου οικοσυστήματος, με σκοπό να δημιουργηθεί ξανά η αρχαία λίμνη, έστω και σε μικρότερο μέγεθος. Στο νεοσύστατο μουσείο, θα δείτε ανάμεσα στο σπουδαίο φωτογραφικό υλικό μια μικρογραφία της παλαιάς λίμνης, τα «καράβια»-βάρκες και τα παλαιά εργαλεία των ψαράδων.
πηγή: Κοινότητα Κεραμιδίου
Tags: διαμονή Κεραμίδι, μαγευτικό χωριό Πηλίου, παραδοσιακό χωριό
Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο
ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΗΛΙΟΥ