Αποδράστε στη μαγευτική Πορταριά
Το πανέμορφο χωριό της Πορταριάς βρίσκεται μόλις 13 χλμ. από την πόλη του Βόλου και αποτελεί τον πρώτο προορισμό για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την Ανατολική πλευρά του Πηλίου. Προσφέρεται για διακοπές παντός καιρού. Για μια στάση λίγων ωρών πριν συνεχίσετε την ανάβαση σας στο βουνό, σαν αφετηρία για να επισκεφτείτε και να ανακαλύψετε τις ομορφιές αυτής της περιοχής, ή για μια απόδραση λίγων ημερών για ξεκούραση και αναζωογόνηση. Χτισμένη στα 650 μέτρα, η Πορταριά, πραγματικά είναι μια εισαγωγή στο βουνό των Κενταύρων από όλες τις απόψεις. Στην Πλατεία των Ταξιαρχών ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι και να απολαύσει τη φανταστική θέα προς το Βόλο, παίρνοντας μια γεύση από τις πανοραμικές απόψεις που το περιμένουν πιο ψηλά. Δροσερές βρύσες και καταρράκτες με τρεχούμενα νερά θα σβήσουν την δίψα σας, θα περιπλανηθείτε σε ξεχασμένα μονοπάτια ενώ μυρωδιές από την έντονη βλάστηση και τα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν στις γύρω παρυφές πλημμυρίζουν τα λιθόστρωτα καλντερίμια. Έτσι θα βρεθείτε ανάμεσα σε καταπράσινα τοπία, πετρόχτιστα αρχοντικά και ένα ξεχασμένο, απέριττο τρόπο ζωής. Φυσικά δεν λείπουν οι πλατείες με τα γέρικα πλατάνια, σήμα κατατεθέν των ορεινών χωριών του Πηλίου. Η κεντρική πλατεία ‘Μελίνα Μερκούρη’ είναι και το μέρος όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια, και ένα καλό σημείο για ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του στο χωριό. Εδώ αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι της Παναγιάς της Πορταρέας, χτισμένο το 1273, το οποίο χάρισε και το όνομα του στον οικισμό. Από την Πλατεία Αδάμενας ξεκινάει το μονοπάτι προς την Πηγή Μάνας, μια λιθόστρωτη πλατεία προικισμένη με πλατάνια, κρίνες και αυλάκια. Εδώ κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι άλλο από την Πηγή Μάνας, ενώ αν συνεχίζεται λίγο ψηλότερα θα συναντήσετε το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Πρόδρομου. Συνεχίζοντας ανηφορικά, φτάνουμε στον Καταρράκτη Κάραβο, ένα μικρό, φυσικό ξέσπασμα νερού που θα χαλαρώσει τις αισθήσεις σας και σας αποζημιώνει. Επίσης στον οικισμό βρίσκεται και το ‘Μουσείο Κομπολογιού’, μια εναλλακτική πρόταση από τον χώρο της τέχνης, με τεράστια ποικιλία σε κομπολόγια, όπου ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να αγοράσει κάποιο από αυτά, και με αυτό τον τρόπο να στηρίξει την προσπάθεια του Μουσείου.
Πέρα από τις χαλαρές βόλτες στη φύση και τα ποικίλα αξιοθέατα, ο ταξιδιώτης μπορεί να πάρει μέρος στις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Πορταριά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Τον Μάιο γίνεται έκθεση λουλουδιών από τους ανθοπαραγωγούς, γεμίζοντας χρώματα και ευωδιές τις πλατείες και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον ταξιδιώτη να φρεσκάρει τον κήπο, την αυλή, το μπαλκόνι ή το σπίτι του στη καρδιά της άνοιξης. Τον Ιούλιο ο Δήμος διοργανώνει το ‘Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού’ και το ‘Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού’, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και να ευχαριστηθεί μουσική και χορό. Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο, και είναι η αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου. Μαρτυρά την προσπάθεια των κατοικών του οικισμού να κρατήσουν τις παραδόσεις τους και να διαδώσουν τα έθιμα τους και στις επόμενες γενεές. Ακόμη το φθινόπωρο, κατά τον Σεπτέμβρη, ο όμιλος αυτοκινητιστών του Βόλου στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος αναβάσεων, διοργανώνει την “Ανάβαση της Πορταριάς”, σε μια διαδρομή 3100 χλμ. περίπου.
Η Πορταριά προσφέρεται και για μια πληθώρα εναλλακτικών σπορ. Τα ατελείωτα χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων μέσα στα καταπράσινα τοπία θα προσφερούν δυνατές συγκινήσεις στους φίλους του ποδηλάτου του βουνού, ενώ οι λάτρεις της ιππάσιας θα ανταμειφθούν με πολλές εκτάσεις λιβαδιών και έντονης βλάστησης. Η πιο συνηθισμένη διαδρομή που ακολουθούν οι φίλοι του mountain biking είναι Πορταριά – Κάτω Γαντζέα, η οποία ξεκινάει από υψόμετρο 500 μέτρα, καταλήγει στην παραλία της Κάτω Γαντζέας και διαρκεί περίπου 5 ώρες. Τέλος η Πορταριά δίνεται και για πεζοπορία, καθώς έχει αρκετά μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, που να την συνδέει με την γειτονική Μακρυνίτσα αλλά και με άλλα χωριά. Ο πεζοπόρος έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί μέσα στο δάσος και να απολαύσει από πρώτο χέρι τις ομορφιές που μπορεί να του προσφέρει το Πήλιο.
Πριν πάρετε τον δρόμο του γυρισμού μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα πασίγνωστα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού σε πολλές γεύσεις (καλύτερα να προτιμήστε τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς), ντόπιο κρασί και τσίπουρο, λουκούμια, αρωματικά βότανα, φρέσκα φρούτα και είδη λαϊκής τέχνης.
Tags: διαμονή Πορταριά, Πηλιορείτικος γάμος, ποδήλατο βουνού
Ξενοδοχεία, Αρχοντικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια Πηλίο
ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΗΛΙΟΥ